βιογραφικό
Ο Σταύρος Σαββίδης γεννήθηκε στη ΡΑΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, από μουσική οικογένεια. Οι γονείς του, παιδιά προσφύγων από τα χωριά της ΣΑΝΤΑΣ του ΠΟΝΤΟΥ, του μεταφέρουν από μικρή ηλικία τον καϋμό και το μεράκι μέσα από τα τραγούδια της καταγωγής τους. Μεγαλώνει με παραδοσιακά Ποντιακά Τραγούδια και τα σιγοψιθυρίζει από παιδί.
Από 16 χρονών αρχίζει να τραγουδάει φιλικά σε παρέες και αργότερα, επαγγελματικά πλέον, σε διάφορα μαγαζιά της επαρχίας, τις περισσότερες φορές μαζί με τον πατέρα του, τον γνωστό λυράρη ΜΑΝΤΗ. Εκείνη την εποχή πολλοί ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν την φωνή του Σταύρου Σαββίδη, ενώ ο ίδιος δεν αποχωρίστηκε ποτέ από το ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, όπου μέσα από αυτό έβγαιναν οι πίκρες και οι χαρές της γενιάς του. Σ’ αυτά τα χρόνια κάνει και τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό.
Το 1981 έως και το 1983 υπηρετεί στον στρατό, όπου από όσα μέρη περνάει συνεχίζει το ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ειδικά στην ΚΥΠΡΟ, για ένα χρόνο, στη ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.
Μετά την απόλυσή του από το στρατό τον Αύγουστο του 1983 δίνει εξετάσεις στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και αφού πετυχαίνει, διορίζεται και υπηρετεί σε αυτήν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, χωρίς όμως να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, το οποίο μαζί με την ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ λατρεύει υπερβολικά! Υπηρετεί λοιπόν μέχρι και το 2007 όπου και τελειώνει ευμενώς τη θητεία του στην ΕΛ.ΑΣ.
Είναι παντρεμένος, έχει δύο αγόρια, τον ΜΑΝΤΗ και τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ και η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται στη ΒΕΡΟΙΑ - ΗΜΑΘΙΑΣ. Όσον αφορά την ασχολία του από τον Ιούνιο του 2007 και μετά, δεν είναι άλλη από τη ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗ: Το Ποντιακό Τραγούδι και το κέντρο διασκέδασης ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΛΛΑΣ, του οποίου είναι ιδιοκτήτης από το 1997 και βρίσκεται στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ.
Το 1992 ανοίγει ο δρόμος για τη δισκογραφία με το δίσκο “ΤΑ ΣΑΝΤΕΤΚΑ”, έναν συμμετοχικό δίσκο του Σταύρου Σαββίδη με τον πατέρα του ΜΑΝΤΗ και τον Στάθη Νικολαϊδη. Από τότε η πορεία του Σταύρου στον καλλιτεχνικό χώρο καταξιώνεται και η καλλιτεχνική του ταυτότητα καθιερώνεται.
Το 1994 κυκλοφορεί ο δεύτερος, προσωπικός αυτή τη φορά, δίσκος του, που φέρει το γενικό τίτλο “ΑΣΤΡΟΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΩΤΑΕΙΣ”, με δώδεκα καινούργια και παραδοσιακά τραγούδια, σε μουσική του ΜΠΑΜΠΗ ΚΕΜΑΝΑΝΤΖΙΔΗ και με λυράρη τον ΣΤΕΛΙΟ ΧΑΛΚΙΔΗ.
Το 1996 κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος του με τίτλο “ΣΑΝΤΕΤΚΑ Νο 2”, με παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή της ΣΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. Τον συνοδεύει στη λύρα και στο τραγούδι ο πατέρας του ΜΑΝΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ.
Το 1997 κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος του, με τον λυράρη ΘΟΔΩΡΟ ΒΕΡΟΙΩΤΗ. Είναι μια ζωντανή ηχογράφηση είκοσι τραγουδιών, με όλο το συγκρότημα του Σταύρου Σαββίδη, που περιλαμβάνει παλιές γνωστές επιτυχίες καταξιωμένων ποντίων καλλιτεχνών, παραδοσιακά και τραγούδια του ίδιου.
Τα Χριστούγεννα του 1998 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος του Σταύρου με τίτλο “ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ”. Πρόκειται για άλλη μια ζωντανή ηχογράφηση μέσα από το κέντρο του “ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΛΛΑΣ”, στη Πατρίδα Βέροιας. Περιλαμβάνονται 28 τραγούδια όπου λύρα παίζουν ο πατέρας του ΜΑΝΤΗΣ και ο ταλαντούχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΠΑΝΙΔΗΣ, μαζί με το συγκρότημα του κέντρου.
Τα Χριστύγεννα του 1999, ένα χρόνο μετά, κυκλοφορεί μια νέα συμμετοχική δουλειά της εταιρείας VASIPAP με τίτλο “30 ΧΡΟΝΙΑ VASIPAP - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ”. Ο δίσκος αυτός έγινε προς τιμήν και των δύο και περιλαμβάνει πολλούς Πόντιους τραγουδιστές, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Σταύρος Σαββίδης που ερμηνεύει τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής της Σάντας του Πόντου. Λυράρης του δίσκου είναι ο Παναγιώτης Ασλανίδης.
Το 2000 επανερχόμενος ο Σταύρος δισκογραφικά, κυκλοφορεί μια νέα ζωντανή ηχογράφηση μέσα από το μαγαζί του με τίτλο “ΑΚΡΙΤΑΣ PALACE 2000” με την συμμετοχή του καταξιωμένου λυράρη ΘΟΔΩΡΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΗ και του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΝΙΔΗ, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία.
Το 2001 τελειώνοντας τον κύκλο των ζωντανών ηχογραφήσεων, κυκλοφορεί η δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ”. Περιλαμβάνονται 32 τραγούδια με λυράρη τον ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΑΝΙΔΗ και το συγκρότημα του “ΑΚΡΙΤΑ”
Τον Ιανουάριο του 2002 έρχεται σε κυκλοφορία μια νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο “ Η ΕΓΑΠ’ ΠΑΤΡΙΔΑΝ ΚΙ ΕΣ’ ”, σε στίχο του ΒΑΣΙΛΗ ΜΩΥΣΙΑΔΗ και μουσική του μεγάλου “ΜΑΕΣΤΡΟΥ” ΜΠΑΜΠΗ ΚΕΜΑΝΑΝΤΖΙΔΗ. Στη λύρα τον συνοδεύουν ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΠΑΝΙΔΗΣ, ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΕΜΑΝΑΝΤΖΙΔΗΣ και ο νέος χαρισματικός λυράρης ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ από τη Βέροια.
Το 2003 και το 2004 ο Σταύρος κάνει δύο φιλικές συμμετοχές σε δύο πολύ καλές δισκογραφίες. Η πρώτη είναι στο cd του ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΝΤΖΕΒΙΔΗ “ΤΟ ΑΣΑΛΓΟΝ”, με λυράρη τον ΦΑΝΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΙΔΗ, τραγουδώντας τρία τραγούδια του ΝΑΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ. Η δεύτερη είναι σε μια νέα παραγωγή της εταιρείας VASIPAP με τίτλο “ΧΑΡΑΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΩΜΑΤΑ”, με το μεγάλο μαέστρο ΚΩΣΤΑ ΣΙΩΠΗ και στιχουργό το ΝΑΚΟ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ. Σ’ αυτό το cd έχουν καταγραφεί τραγούδια του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ και ερμηνεύουν μεγάλοι Πόντιοι καλλιτέχνες. Στα δύο τραγούδια που τραγουδάει ο Σταύρος Σαββίδης λυράρης είναι ο ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΙΔΗΣ και κλαρίνο παίζει ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΠΗΣ.
Τον Ιούνιο του 2005 επανέρχεται με μια νέα ζωντανή ηχογράφηση, πρωτότυπη για την εποχή της, με την ενορχήστρωση του ΚΩΣΤΑ ΣΙΩΠΗ και τίτλο “ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ LIVE” . Χρησιμοποιούνται 20 ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ σε στίχο του ΒΑΣΙΛΗ ΜΩΥΣΙΑΔΗ και μουσική του ΚΩΣΤΑ ΣΙΩΠΗ, σε αντίθεση των άλλων ζωντανών ηχογραφήσεων όπου χρησιμοποιούνται παλιές επιτυχίες.
Το Φεβρουάριο του 2007 κυκλοφορεί μια νέα δουλειά με τίτλο “2007 ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ”. Περιλαμβάνει 28 παλιές Ποντιακές Επιτυχίες με λυράρη τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ.
Το 2008 κυκλοφορεί το ΝΕΟ CD του ΣΤΑΥΡΟΥ με τίτλο “ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΜΕΛΛΕΣΙΔ’ ΜΕΛΛΕΣΙΔΟΠΟΝ”. Περιλαμβάνει 14 καινούργιες επιτυχίες σε στίχο του ΝΑΚΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ και μουσική των ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΑΝΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΙΔΗ, του νεαρού ΜΑΝΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ και του ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΣΗΦΗ ΣΑΡΑΣΙΔΗ. Στη λύρα τον συνοδεύουν οι: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΙΔΗΣ και ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΕΜΑΝΑΝΤΖΙΔΗΣ. Στο κλαρίνο συνοδεύεται από τον ΚΩΣΤΑ ΣΙΩΠΗ και τον ΜΠΑΜΠΗ ΚΕΜΑΝΑΝΤΖΙΔΗ.
Ο Σταύρος Σαββίδης έχει δημιουργήσει από το 1995 ένα μεγάλο συναυλιακό σχήμα ποντιακής μουσικής που φέρει το όνομα “ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΜΕΛΩΔΟΙ” και συμμετέχει σε πολλές ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.